Jag och Simon har lagt upp en ny träningsplan inför kommande två veckor. Denna veckan kör jag ingen träningstävling. Däremot har jag en tävling i Can Picafort nästa helg. Det är Baleariska mästerskapen i duathlon, olympisk distans. Jag bör vara något sliten när jag ställer mig på startlinjen. Däremot kan jag få ett mer rättvist resultat under tävlingen veckan efter. Min första måltävling är den 7e april. Efter att ha tänkt om och lagt in betydligt fler tävlingar i planeringen blir den dock mer lik en viktig träningstävling.

Under denna och nästa vecka kommer jag träna 2 pass om dagen nästan varje dag. Det blir mycket tid på 95% av Vo2-max i cykel/löpning samtidigt som simintervallerna blir längre.  Löpningen kommer jag köra mestadels på löpband med 8% lutning. Cykelpassen kör jag i samma backe som vanligt. Jag vill mäta min utveckling.

Tyvärr finns det inte utrymme för varken sim eller löptest. Det hade varit roligt att testa men roligt och nödvändigt är inte alltid detsamma. Mina tävlingar är mina tester. Under träningen kan jag testa mig hela tiden, men aldrig på maximal belastning. Det skulle fördärva annan träning.

Sailfish

 

Just nu har vi en köldknäpp här på ön. Det är mycket kallare än vanligt och har varit det sedan helgen. Dessbättre är det förmodligen februarikylan som alltid lägger sig över ön under någon vecka i årets andra månad. När den kylan släppt kommer värmen. Nästa vecka har vi troligtvis 18 grader igen.

Under mars/april/maj ska jag träna växlingar varje vecka. Jag ska simma 100m i poolen bakom huset, ta av mig våtdräkten, springa upp till cykeln framför huset och göra snabba T1-växlingar. Om jag gör detta 3ggr/vecka lär jag vara riktigt säker och snabb till sommaren.

7 Comments

 • Hej!

  Undrar hur du ser på havssim/öppet vatten simning i förhållande till din träning i bassäng
  Kör du i havet ibland?

  Tack för en grymt bra blogg – lärorik – inspirerande – bästa jag sett!!

  //Mikael

  • Hej!

   Simning i öppet vatten är bra och viktigt. Det är specifikt och tävlingsförberedande. Jag tränar ofta i havet när tävlingarna närmar sig för att få in vanan och specifiteten. Under försäsongsträningen simmar jag endast i bassäng även om havet under långa perioder är tillräckligt varmt för simning.
   I bassängen kan jag ha mer kontroll över mina intervaller samt verkligen fokusera på min teknik. I havet simmar jag långa tävlingslika intervaller. Om kommande tävling körs utan våtdräkt så tränar jag utan våtdräkt och tvärtom. Jag övar in tävlingsfarten, andningen och försöker hitta liknande vatten (vågor, strömmar, etc.) som förväntas under tävlingen.

   Tack själv för en mycket bra fråga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.