I morse var jag i Calvia simhall och skulle köra intervaller. Det visade sig att resten av Calvia kommuns invånare tänkt samma sak. Inte just detaljen med intervaller, men de var i vattnet och flöt en stund i alla fall. Tydligen firades Balearernas dag här på ön och alla var lediga.
Jag hade en plan på att köra första intervallen som simtest. Det gick bra till 200m sedan blev jag vansinnig på kvinnan på samma bana. Jag höll mig på min halva. Men den klåparen slog mig i ansiktet 3 längder i rad. Idiot. Jag bröt efter 200m och 2:30 min. Istället fortsatte jag med mina 300m-intervaller.

Simning Mallorca, Calvia Simhall
En måttligt irriterad simmare

Under simhallsbesöket blev jag ordentligt irriterad på badvakten. Hon ville vara med och sortera in oss simmare på passande bana. Dock sorterades vi inte efter hur snabbt vi simmade utan efter vilka redskap vi använde. Eftersom jag hoppade i utan redskap placerades sedan andra simmar utan redskap på min bana. När jag sedan plockade fram fenorna för lite mellansim fick jag inte använda dem. Skulle jag ha dem fick jag byta bana till den där de långsammaste gubbarna med cyklop, snorkel och dykfenor flöt omkring.
Efter att ha kastat runt lite fenor, paddlar och varit offentligt irriterad vågade badvakten inte placera fler personer på min bana. Efter mitt försök till simtest och en 300m-intervall var jag ensam på min bana men alldeles för trött för att testa mig igen.
Om en person simmar dubbelt så snabbt som samtliga övriga bör denna person ha en egen bana. Det är självklart. Simmare ska sorteras efter snabbhet. Det handlar inte om att prioritera den snabbaste. Det handlar om att prioritera det som är praktiskt bäst för alla.

Under eftermiddagen körde jag backintervaller på cykeln. Tanken var egentligen att köra löpintervaller på löpband då jag bör varit sliten efter flera täta intervallpass. Så var inte fallet. Jag var inte helt fräsch. Men jag presterade mycket bättre än jag gjort under de senaste passen.
Min förra rekordtid på 3:52 min uppför backen slog jag under samtliga 4 intervaller. När jag slog rekordet första gången var det vindstilla. Jag lyckades sedan inte göra de andra under 4 min. Idag hade jag 3:32, 3:43, 3:38 och 3:37 min. Jämna och riktigt bra tider.

Cykel Santa Ponca , Mallorca

Intervallbacken är besegrad. Den är för kort för att ge mig fortsatt syreupptagningsträning. Jag måste hitta en ny backe att besegra. Det finns många. Men jag vill ha en som är i perfekt längd. Jag vill ha en backe som jag kan besegra.

Imorgon ska jag springa på löpband, precis som på söndag, måndag, tisdag och onsdag. Jag är hellre bra än brun. Det är en av mina stora förändringar som kommer göra mig snabbare än tidigare.
Idag fick jag en bra fråga av en journalist som var här för en intervju. ”Du vill bli bäst i världen. Hur ska du bli det?” Jag ska skriva ner mitt svar här i helgen. Jag har en plan. Bara det är ett steg som många missar för att de inte vågar tänka så långt.

6 Comments

 • Hej!

  Kul att följa dina framsteg :)

  Har du aldrig en dålig dag? Du verkar alltid kunna prestera på topp dag efter dag.

  • Tjenare!

   I och med att jag kan planera min träning så väl är jag alltid pigg. Hela mitt liv kretsar kring min träning och därför kan jag återhämta mig så som jag vill. Alla yttre faktorer är minimerade och näst intill obefintliga. Enda problemet som kan dyka upp är helgdagarna här nere då allt är stängt. Som till exempel gårdagens simpass. Det var mycket folk i simhallen och jag hade problem med att göra vad jag skulle. Jag skulle kunna räkna det som en dålig dag, men jag tog igen det med råge under eftermiddagen.

   Om jag ska träna mig sliten så tränar jag mig sliten. Det räknar jag inte som ”en dålig dag”. Om jag ska träna i hög fart ser jag till att vara så pigg att jag lyckas träna i så hög fart som jag måste.
   Skulle jag någon gång ha en dålig dag beror det på misstag i planeringen. Jag lägger ner minst 1h varje dag på planering, samtal och kunskapsletande. Utöver det lägger jag ner minst lika mycket tid på val av kost/råvaror.

   När jag gör detta på heltid måste jag slarva för att få en dålig dag.

   Riktigt bra fråga!

 • Inspirerande att läsa om din träning, dina tankar och idéer. Ska bli kul att se dig på sommarens tävlingar. Vad är anledningen till att du
  lägger såpass många löppass på löpband?

  • Tack! Hojta till ifall du får syn på mig någonstans.
   Jag tränar på löpband för att få optimal kontroll över min ansträngning. Utomhus går det bra om jag springer på bana. Men jag går sönder om jag försöker lägga 9 intervallpass på lika många dagar med den intensiteten. En uppförsbacke skulle vara alternativet men då har jag sämre kontroll över min ansträngning.

 • Har du provat backen upp mot baksidan av Esporles (es verger) snittar 18% i 2 km.
  Den brukar ge en fin pulsstegring.

  • Den har jag testat! Riktigt kul backe att överraska folk med. Men själv cyklar jag aldrig där av anledningen att den är för brant. Som brantast är den över 25%. Om jag tränar intervaller där håller jag alldeles för låg kadens vilket gör att min effekt av träningen blir sämre. Belastningen på knäna blir dessutom extremt hög. Även om jag är väldigt van vid att cykla mycket är jag rädd för att få problem vid för mycket cykling på låg kadens.

   Men som sagt. Jag använder den som överraskningsbacke. Därav namnet – födelsedagsbacken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.