”Du har sådan tur som kan vara här nere och träna!” Jag har hört det många gånger. Oftast följs uttalandet upp av en insikt (från personen som sagt det) att det trots allt inte är tur. Men ibland blir det bara tyst.
Detta inlägget syftar till att beskriva hur en triathlet kan åka till Mallorca och klara sig här nere. Dels för att jag vill ge en förståelse för hur jag gör (även om jag gjort en hel del annorlunda) och dels för att jag vill ge andra chansen att hitta riktigt bra förhållanden för att bli riktigt bra. Det är en stor förändring men det är inte så svårt som många tror. Stegen nedan beskriver den enklaste och billigaste vägen.

Steg 1 – Bestäm dig

Det är skillnad mellan att fundera och agera. Jag och Ida gick länge och funderade på om vi skulle göra en så markant förändring av tillvaron eller inte. Till slut pratade vi med våra familjer och vänner och berättade hur vi tänkt. Det var viktigt för oss att verkligen ta beslutet och sedan börja planera.

Steg 2 – När?

Som triathlet är det bäst att åka hit när det börjar bli dåligt i Sverige. September/oktober är bra månader att åka ner och hitta ett boende. Tävlingarna i triathlon/duathlon pågår året runt. Den sämsta månaden rent tävlingsmässigt är november. I år finns det inte några planerade duathlontävlingar i november. Övriga året går det oftast en duathlon eller triathlontävling varannan vecka. Mitt förslag är att vara på Mallorca mellan sept-nov + jan-juni eller också konstant från sept-juni. Tänk dock på att man inte får vara utomlands i mer än 6 månader utan att skriva ut sig ur Sverige (troligtvis med vissa undantag som jag inte känner till).

Steg 3 – Boende

Det är enklast att ordna boende på plats. Smartast är att åka ner och bo på billigast möjliga hotell under en vecka och hela tiden vara runt och leta boende. Den bästa internetsidan för att hitta boende är Idealista. Maila på de lägenheter som är intressanta och se till att boka en visning till ankomsten. Se till att hyra något möblerat. 4 av 5 lägenheter hyrs ut möblerade.
Mitt förslag på ort är Palma, den största staden på ön. I Palma finns allt nära. Det går att köpa bra mat i saluhallen, reparera cykeln i verkstaden och äta tapas i gamla stan. Dessutom är det bara 2-3 km cykling ut ur centrum innan man är på mindre cykelvägar och kan börja köra på.
En annan bra träningsort är Alcudia. Här är det dock sämre att bo under nov-mars då det mesta är stängt under lågsäsong. Träningen är bra men det saknas vettiga gym och 50m-pool.

Steg 4 – Resa

Var flexibel med resdagarna. Då blir det billigast. Ryan Air har billigast flyg ned. Men om man vill ha med sig mycket grejer är det bättre att boka Sas eller Norwegian.

Steg 5 – Registrera dig

Enklast är att fortsätta vara registrerad i Sverige. Enklast är att åka hit på långa träningsläger, precis som jag gör. Att flytta hit på riktigt krånglar till allt ordentligt. Ett NIE-nummer är dock obligatoriskt om man tänkt stanna i mer än 3 månader. Med ett NIE-nummer blir man dessutom berättigad en hel del förmåner. Ett träningskort i Palma, där man får tillgång till samtliga simbassänger (inomhus & utomhus), gym, friidrottsarenor och annat, kostar endast 100 euro för ett år.
För att registrera sig går man till utlandsavdelningen i Palma. Den är svår att hitta. Om man frågar någon hänvisar de en till kommunhuset där de har färdigtryckta kartor. Därefter får man köa i 1-3 timmar. Man ska ha med sig kopior på passet. Ibland behöver man även små foton att lämna. Se till att ha skaffat boende också. Man behöver nämligen ha med sig en elräkning. Vad det står för namn på den är oviktigt. Det räcker att det är en giltig elräkning.
Det finns en fotoautomat hos veterinären bredvid bensinstationen i kvarteret norr om utlandsavdelningen. Inne på bensinmacken finns en kopieringsautomat. På utlandsavdelningen finns endast kaffe och godisautomater, så se till att ha ordnat alla dokument först.
För att skaffa internet behöver man ett spanskt bankkonto. För att få ett spanskt bankkonto behöver man NIE-nummer.

Steg 6 – Försörjning

Jag har tagit den svåra men långsiktiga vägen. Istället för att leva på studiebidrag och annat har jag skapat mig en flexibel försörjning som jag kan sköta på distans. Att jobba här nere är olönsamt. Ett halvtidsjobb kan ge 5-600 euro i månaden. Bäst är alltså att tjäna pengar i Sverige men spendera dem här.
Studier kan vara ett bra sätt att göra något vettigt och samtidigt ha råd att stanna. För 9000 kr i månaden har man en normal spansk heltidslön. Det räcker till mycket här nere.

Steg 7 – Ekonomi

Till skillnad från föregående steg, som handlade om hur man får in pengar, handlar detta om hur man ska undvika att spendera dem i onödan.
Boendet här nere behöver inte kosta mer än 400 euro/mån. För de pengarna kan man bo bra. Maten är ca 30 % billigare här än i Sverige. Framförallt är den riktiga maten billig. Frukt, grönsaker, kött och liknande råvaror utan innehållsförteckning är 50% billigare här än i Sverige. Godis, halvfabrikat och liknande är mycket dyrare här än de är i Sverige. Välj vad du köper och handla på Mercadona eller Eroski. De har bäst priser. Saluhallar har bra mat men är generellt dyrare än snabbköpen. Frukt och grönsaker är oftast bättre på snabbköpen då de oftast är närodlat.
Med ett bra och centralt boende behövs ingen bil. Enklast är att hyra bil till varje tävling. Det kostar 20-30 euro att hyra bil en dag, inklusive helförsäkring. Tävlingarna i sig kostar 10-20 euro. Men då får man mat och massage inkluderat i priset.
Räkna med följande minimiutgifter varje månad:

Boende – 400 euro
Mat – 150 euro
El – 50 euro (inkl. uppvärmning av liten lägenhet.)
Internet – 15 euro

Cala Pi, Mallorca, Swimming, Andreas Lindén
Simning i öppet vatten i Cala Pi eller sardinsim i Eriksdalsbadet i april?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.