Jag läste Sandra Erikssons blogg för några veckor sedan. Ett inlägg handlade om att hon skrev en lista på saker som hon kan göra för att bli snabbare. Detta inlägg fångade mitt intresse eftersom jag gör precis samma sak. Jag delar upp helheten i detaljer och funderar sedan på vad jag kan göra annorlunda. Alla punkter hänger samman och det går att bryta ner dem mindre. Att skriva ner en lista är svårt. Jag har min i huvudet och arbetar med den så fort jag finner en förbättring.

Denna listan som jag gått runt och filat på i många år har förändrats med tiden. Framförallt har den förändrat mig och det jag gör. Jag har aldrig tidigare kunnat ge de olika detaljerna så bra betyg.

– Tävling, 10 av 10

Som alla andra punkter hänger tävling ihop väldigt mycket med övriga punkter. För att kunna köra bra tävlingar krävs bra ekonomi och/eller bra förhållanden etc. Att bo på Mallorca under större delen av året är perfekt. Jag har många fina tävlingar på ön som tar max 75 min att åka till. Dessutom har jag en stor flygplats varifrån jag kan ta mig billigt till de flesta tävlingsorter med direktflyg.
I år kommer jag att köra 6 st halv Ironman + Tjörn Triathlon. Utöver dem har jag mängder med småtävlingar.

– Träning, 8 av 10

Jag kan träna utomhus året om men ändå ha tillgång till utmärkta träningsanläggningar i form av velodrom, simarena (inne & ute), löparena, gym etc. För att veta att jag alltid gör rätt har jag en tränare/bollplank. Det ger mig dels ny kunskap men även ett högre perspektiv på vad jag gör.
Eftersom jag helst tränar på egen hand har jag valt att inte söka mig till någon träningsgrupp. Jag anpassar inte en enda minuts träning till någon annan.
Min träning skiljer sig från många andras. Jag blandar inte min träning och gör allt hela tiden. Istället fördelar jag min träning och tränar olika saker i perioder. Det ger mig ett bättre fokus samt bättre effekt.
Det jag skulle kunna förbättra på träningsfronten vore att cykla mer på bana samt att ha bättre utgångsläge för platt terräng för både löpning och cykling.

– Förhållanden/klimat, 9 av 10

Det är svårt att argumentera mot Mallorca som träningsbas. Klimatet är träningsbart på vintern och helt fantastiskt bra på hösten/våren. Under de varmaste månaderna på sommaren är jag hemma i Sverige. Årets första tävling går i januari. Årets sista tävling går i december. I och med det utmärkta klimatet kan jag tävla som träning.
Till skillnad från Kanarieöarna har Mallorca valmöjligheter. Bäst möjligheter finns i Palma, Alcudia och däremellan. Det går att cykla platt och kuperat. Backarna är oftast runt 5-7% i snitt upp till 14 km. Brantaste backen är 17% i snitt i över 2 km. Löpningen går att lägga på kuperade och utmanande vandringsleder, i kuperade skogar eller helt pannkaksplatt på den 20 km långa strandpromenaden.
Det går att simma i havet från mars till november/december. Under juni-oktober går det bra att simma utan våtdräkt. I övrigt finns några olympiska utomhuspooler som är öppna nästan året runt. Inomhushallar finns överallt. Även riktigt små orter har simhallar. På morgonen/förmiddagen är det enkelt att få en egen bana.
Jag har svårt att se hur jag skulle kunna förbättra denna detaljen. En lägenhet i Palma skulle underlätta. Men Santa Ponca är inte tokigt det heller.

– Ekonomi/arbete, 6 av 10

Mitt mål för några år sedan var att hitta ett sätt att försörja mig på som var roligt, lönsamt och flexibelt. Jag har kommit långt i mitt arbete. Det jag ska göra nu är att sålla bort det som inte uppfyller samtliga kriterier. Till nästa säsong kan jag säkert skriva ”10 av 10”. Men först måste jag strukturera om lite.
Företaget går bra. Det ger mig möjlighet till att tävla/träna där jag vill. Dessutom har jag möjligheten att kunna välja vad jag äter, vilket materiel jag använder etc. Men jag måste som sagt effektivisera allt innan jag är nöjd.
Det jag jobbar med är coaching, träningsläger, sponsring och en hel del annat.

– Skador/sjukdom, 9,5 av 10

Jag har inte varit sjuk under 2013. Förra året var jag sjuk flera gånger och dessutom skadad under större delen av säsongen. Några stora skillnader är bättre inomhusklimat, bättre medicinering för min astma, bättre kost, bättre sömn etc.
Enda anledningen att jag inte satte betyget 10 är att jag just nu har en lätt känning i ett knä.

– Kost, 7 av 10

Jag har satt bra beyg på den här detaljen förut. Skillnaden var att jag då inte visste de saker jag vet idag. Ju mer jag lärde mig, desto mer insåg jag att jag inte kunde. Jag gjorde inte fel förut. Jag åt bara inte helt perfekt. I perioder äter jag helt klart 10 av 10. Men under perioder tar tiden fokus från maten. Jag hinner helt enkelt inte vara så noggrann som jag vill. Lösningen är att effektivisera arbetet.

– Materiel, 8 av 10

När det gäller materiel har jag ”köpt” mig minuter. Jag har snabbast hjul, mest exakt wattmätare, exceptionella löparskor, superstyva cykelskor samt (snart) den snabbaste triathloncykeln på marknaden.
Det jag behöver är bättre träningsmateriel. Jag behöver ett eget löpband, en egen testcykel samt en bancykel för att kunna pressa mig på velodromen i Palma Arena.

Duathlon Can Picafort Mallorca

Sparring och utmärkt träningssällskap på en duathlontävling i Can Picafort

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.