Denna helgen tävlar jag i Mitt i Borås Triathlon och Kilsbergen Triathlon. Veckan efter går SM i tempo och landsvägscykel. Jag står på startlinjen i båda SM-loppen. Mina chanser att leverera toppresultat är små. Men så är det nästan alltid för alla i cykelsporten. Tillfälligheter ger aldrig någon segern. Det är däremot den som kan ta tillvara på tillfälligheter som segrar. Eller som min tränare från ungdoms/junior-åren sa: ”Ju bättre du är, desto mindre tur behöver du.”

SM-tävlingarna i cykel ser jag framförallt som bra träningspass. Jag har samma syn på de tävlingar jag kör för tillfället. Det jag gör nu är ingen tävlingsturné. Jag ser bara till att få högkvalitativ träning. Så länge min återhämtning är god och jag kan hantera den mentala biten är många tävlingar inget negativt för mig.

Igår körde jag Pro Tour Road Race i Borås. En organiserad oorganiserad träningstävling som ofta bjuder på riktigt bra motstånd i form av Borås unga, aktiva eller avdankade elitcyklister. Jag kände mig väldigt bra, precis som jag gjort den senaste månaden och såg till att skapa en utbrytning med så få cyklister som möjligt. Eftersom jag körde på tempocykeln valde jag att vara väldigt generös med förningar då jag hade lite dåligt samvete för cykelvalet samt att jag var väl medveten om att jag inte skulle kunna vinna loppet ändå.

Positivt var att jag kan cykla linjelopp och göra det bra fortfarande. Jag har inte fastnat i det monotoma hastighetsträsket även om min cykelförmåga har förändrats. Att tävla i cykel under nästa vecka ska bli riktigt kul. Jag har lärt mig oerhört mycket de senaste åren som jag kommer att ha nytta av.

Den svenska OS-silvermedaljören Lisa Nordén ska tävla i cykel-SM nästa vecka. Hon kör dock bara tempoloppet. Hennes chanser för medalj är goda. Jag tycker att hon skulle kört linjeloppet också. Om anledningen är att hon inte vill eller inte kan vet jag inte. Men att tävla i riktiga linjelopp i cykel är fenomenalt bra träning för triathleter som tävlar i olympisk distans.

Här följer några bilder från tidigare SM-lopp jag kört:

sm_solleron

 

2006 Sollerön – Jag och klubbkamraten Edvin attackerade efter 5 km och vann med över 7 minuter före bronsmedaljören. Edvin vann spurten och blev svensk mästare med mig tätt bakom. Idag är Edvin proffs i norska Joker Merida.

temposm

 

2007 Uppsala – Jag blev femma på tempo-SM efter ett starkt lopp.

tempo_och_linje-sm

2007 Uppsala – Jag segrade i linjeloppet efter att ha kört sista varvet solo med loppets bästa varvtid. En av mina bästa vänner, Emil Lenberg, skrällde och slutade 3a efter en lång utbrytning.

 

kortbanesm_malgang

2007 Tranås? – Jag segrade i kortbane-SM efter att min lagkamrat Christoffer Johnsen varit i utbrytning från start tills sista 500m.

 

sm_falun

Veckan innan hade jag slutat 8a totalt i Ringerike GP. Med god form hängde jag med täten men slarvade bort en topplacering på taktikmissar. Sedan missade jag slutspurten för de sista topplaceringarna med en punktering i sista kurvan.

 

 

 

kinnekullesm09

 

2009 Götene – Under mitt år i Capinordic gick SM i Götene. Jag fick problem med cykeln efter en incident i starten. När jag kom ikapp innan Kinnekulle orkade jag inte följa med förstagruppen och hamnade i ingemansland mellan första och andragruppen. På bilden ovan jagar jag tillsammans med Alexander Wetterhall.

 

 

7 Comments

 • Vilket Sm vann du? Hittade inte dig som segrare när jag kollade i resultatlistan för cykel sm för senior vilket är det jag trodde du refererade till när du sa att du vann SM.

  • Jag är 23 år idag. Självklart vann jag inte i elitklassen år 2007. Men självklart försökte jag få det att låta så. Eller inte. Mina meriter finns lättåtkomligt i menyn.

 • Jag förstod det när jag kollade resultaten i övriga klasser men hade ingen aning om hur gammal du är.att utelämna fakta är jju annars ett gammal beprövat trick för att verka bättre ;) men du kanske utgick från alla visste hur gammal du är och att det var Jsm eller ungdoms sm.
  tror knappast att alla läser ett inlägg, kollar meriterna och jämför.

  • Jodå, du hade full koll på min ålder och vem jag är. Bra försök att spela dum för att försöka framställa mig som lögnare. Trams!

 • Nej, det hade jag inte men du väljer själv vad du tror
  Jag sa aldrig att du ljög, det var ett val du gjorde att utelämna Junior/ungdoms sm i ditt inlägg.
  Jag förstår inte vad du har att förlora på att skriva med det i ditt inlägg eller vad du tycker dig vinna.

 • Jag tror inte. Jag vet. Du har kommenterat många gånger på min blogg de senaste året. Uppenbarligen läser du frekvent. Att du skulle missat min ålder är omöjligt.

  Du antydde att jag ljög. Jag förstår inte heller vad jag skulle förlora på det eller vad jag skulle vinna. Som jag skrev så missade jag helt enkelt skriva ned det då det var självklart för mig. Det är inte alltid jag tar mig tiden att sätta mig in i en läsares eventuella ovetande.

  Vad jag än mindre förstår är vad du vinner på att göra mig till lögnare och vad du skulle förlora på att enkelt kommentera att jag glömt ett J framför SM.

  • Din ålder står inte i speciellt många inlägg. Jag hade missat den. Dessutom kan man i vissa idrotter vinna senior Sm tidigt. Simning och gymnastik är två exempel.
   Nej men du kanske borde utgå från din läsare och att alla kanske inte vet eller känner dig från tidigare.
   Det var ju därför jag frågade vilket Sm du hade vunnit, för att fråga dig om du hade glömt ett J eller U så du kunde förklara det.

   Du har rätt i att jag har kommenterat förut.
   Det brukar dyka upp en del frågor när jag läser din blogg.
   Men det ger dig ju chansen att förklara och förtydliga.
   Det kan vara fler som inte har förstått vad du menade eller har nytta av ett förtydligande eller svar på följdfrågor.

   Det är inte speciellt snyggt att anklaga sina läsare för att ljuga.
   Jag antar att det du har skrivit i dina inlägg är sånt du står för.Att du inte skrev J eller Junior Sm är ju knappast mitt fel att få skit för att fråga det är trams.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.