Imorgon tävlar jag i cykel för första gången sedan 2010. Passande nog börjar jag med ett tempolopp. Något jag inte kört sedan 2009. Tempo var ”aldrig min grej”. Men faktum var att jag aldrig tränade specifikt för det. Istället lade jag mest fokus på att bli en duktig klättrare i kortare backar. Vid några tillfällen gjorde jag dock riktigt bra tempolopp. Framförallt när de var korta. Jag blev femma på tempoetappen under världscuptävlingen i Niedersachen. Om jag inte minns fel snittade jag 46 eller 47 km/h. Loppet var dock bara knappt en mil.

Disciplin: Cykel, Tempolopp
Distans: 43,2 km
Start: 14:46, 20 juni
Mål: Topp 20
Uppdatering: Twitter @lindenandreas

Mina chanser imorgon är små. Jag vet inte riktigt vad som krävs för en topp 10-placering. Men jag bör inte vara i närheten. Jag siktar på att bli topp 20. Det är ett resultat som skulle göra mig nöjd. Men framförallt är mitt mål att vara helt slut när jag går i mål. Jag ska inte ha energi nog att köra ett varv till. Jag får inte fastna i den monotoma ”bekvämlighetsfarten”. Sista milen måste jag dessutom intala mig själv att jag inte behöver springa efteråt.
Jag är osäker på min kropp. Idag kände jag mig lite sliten när jag cyklade. Jag hade samma känsla som i lördags. Kraften fanns men jag kunde inte använda den. Dock tror jag att jag kommer kunna ge allt imorgon och göra ett riktigt bra lopp. Hur långt det räcker är oklart och oviktigt. Det viktiga är att jag blir en lika bra cyklist igen som jag en gång var och sedan stannar där.

Canyon Speedmax CF 2013 - Andreas Lindén

Cykeln känns fenomenalt bra. Nästan alltid har jag hittat saker som jag vill förbättra med mina cyklar. Det enda jag ska förbättra nu är däcken. Jag behöver en millimeter bredare däck för optimal aerodynamik. Självklart ska jag även byta till vita dekaler någon dag närjag hinner. Dekalerna ligger här hemma och väntar. Mer om cykeln en annan dag.

Time trial

Tempodräkten sitter fint. Jag kommer att tävla i den imorgon och på söndagens linjelopp. Som vanligt har klädleverantören tryckt sidologgan upp och ned. Och ja, ”Opel” är tryckt upp och ned.

Lisa Nordén tog idag ett SM-silver i Tempo på cykel-SM i Åstorp. Segrade gjorde Emma Johansson som vann med god marginal. Ett tag fick jag för mig att Lisa skulle kunna vinna loppet. Emilia Fahlin hade en minut sämre mellantid än Lisa. Jag trodde att skillnaden mellan Fahlin och Emma skulle vara mindre. Men Emilia gjorde inte sitt livs lopp och Emma har blivit riktigt bra även på tempo.

Imponerande av Lisa att ta ett silver. Dock inte oväntat. En annan triathlet, Eva Nyström, slutade 4a, endast 8 sek från bronspengen (enligt den preliminära tidtagningen).

Skärmavbild 2013-06-19 kl. 20.49.23

 Eva Nyström, Cykel-SM Åstorp 2013, Foto: Åstorp CK

Eva Nyström på bilden ovan startar tempoloppet utan stöd på startrampen. Detta innebär att hon måste klicka i foten innan hon kan trampa igång. Bilden visar även att hon håller på att klicka i foten. Jag kan inte säga att hon hade klarat sig till podiet om hon startat med stöd, men det är inte omöjligt. Stöd gör säkerligen några sekunder, men jag är inte säker på om det är 3 eller 8 sekunder.
Förmodligen fanns det en anledning. Hon kan ha varit sen till starten, haft fel växel i eller kanske känt sig osäker på rampen.
Hur som helst är det riktigt imponerande kört av triathleterna i damklassen.

Jag hade gärna sett betydligt fler triathleter både i herr och damklassen. Cykeltävlingar, framförallt linjelopp, är något som alla triathleter behöver testa. Framförallt de som tävlar på olympisk eller sprint-distans. Det går att spara väldigt mycket energi med lite erfarenhet från cykeltävlingar. Någon gång hade det varit intressant att se hur många procent lägre ansträngning jag har i en klunga jämfört mot en mindre erfaren cyklist. 20 procent?

 

2 Comments

  • Bra skrivet. Kan passa på att informera om att vi var minst 3 till triatleter i startfältet idag (jessen, hökerberg, linhart). Fast vi hamnade dock längre ner i resultatlistan…till del beroende på sjukdom och att vi är nertränade inför kommande sm triathlon. Men vi vågar utmana oss i cykelsammanhang vilket är förjäkla roligt!

    • Hej Cecilia!
      Jätteledsen att jag missade er andra. Jag får erkänna att jag hade lite för dåligt underlag för det jag skrev. Bra att ni ställde upp! Kör ni fler cykeltävlingar? Även linjelopp?
      Lycka till i fortsättningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.