Ryktet har gått på Mallorca om att det ska arrangeras ytterligare en Ironman-tävling från och med 2014. Tidigare har en halv Ironman (70.3) arrangerats i Alcudia på Mallorca sedan 2011. Halv Ironman-tävlingen har gjort succé både publikmässigt och deltagarmässigt med slutsålda startplatser och tiotusentals åskådare. Det var på grund av succén med Halv IM-tävlingen som Ironman valde att placera en Ironman just i Alcudia här på Mallorca. Diskussioner hade förts om att lägga IM-tävlingen i Barcelona. Det var också i Barcelona som tävlingen förväntades läggas fram till bara för någon vecka sedan då allt vände.

Vad jag hört så är det påskrivet och klart. Den avgörande underskriften gavs igår. Datumet beräknas bli den 27 september vilket innebär att Mallorca avslutar den europeiska IM-säsongen.
Full Ironman Mallorca 2014 blir officiellt presenterad i samband med Ironman på Hawaii i oktober.

Under det första året sägs banan gå på samma bana som halv-IM går på. Om det blir två varv eller en längre kuperad runda är oklart. Vad jag förstått lutar det åt två varv på den nuvarande halv IM-banan. Simningen sker vid hamnen och löpningen går på strandpromenaden/hamnen och förmodligen med en extra slinga åt något håll. Löpningen blir helt platt. Cyklingen bör bjuda på runt 1700 höjdmeter.

Detta innebär att Mallorca får en än mer framträdande roll i triathloneuropa. En hel officiell Ironman var det enda ön saknade. Från och med 2014 bjuder Mallorca på följande stora tävlingar:

13 april – Portocolom International Triathlon

10 maj – Ironman 70.3 Alcudia

27 sept – Full Ironman Alcudia

14 okt – Half Challenge Paguera

Jag kommer inte att vara med i september nästa år. Eventuellt startar jag och passar på att öva på serpentinerna när vägen är avstängd. Men jag kommer inte att satsa på hel Ironman 2014. Istället satsar jag på halv IM-tävlingen i maj samt half Challenge (på samma distans) i Paguera i oktober.

Förhoppningsvis lockar full IM-tävlingen lika många svenska deltagare som halv IM-tävlingen gjort. Alcudia är mer eller mindre en svensk koloni. Publikstödet man får med en svensk flagga på nummerlappen är öronbedövande.

IM_alcudia_swimstartSimstart för proffsen i årets upplaga av Ironman 70.3 Alcudia

 

Ironman 70.3 Alcudia Andreas Lindén Snöklädda toppar

Träningstur på cykelbanan efter snöfall i februari

Ironman 70.3 Alcudia Andreas Lindén, Buger-Sa PoblaEfter mer än halva cykelvarvet blir det platt. Bergen och dess snöklädda toppar i bakgrunden

 

IM_alcudia_langningLangning av bästa supporten under efter 14 km löp (av 21) i Alcudia i år

 

IM_alcudia_finish2

Målgång i ett publikhav fyllt av svenskar

 Länk till den enda officiella nyhetskällan jag hittat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.