Jag delar in min träning och olika perioder där jag tränar allt men lägger fokus på något moment. I perioder under grundträningen lägger jag fokus på någon av grunderna till en bättre fysik. Det kan vara styrka, syreupptag och/eller teknik. Den specifika träningen och uthålligheten väntar jag med till säsongen.

Just nu står jag inför årets sista tävling, Ironman 70.3 Lanzarote. För att toppa formen inför den tävlingen tränar jag mycket specifik träning samt en hel del volym. Dock sällan i lägre intensitet än tävlingsfart. Perioden med formtoppningsträning är indelad i kortare träningsblock. Idag inleder jag ett tre dagar långt block med intensiv träning.

Lördag
Morgon – Cykelintervaller 4×4 min i backe
Lunch – Lätt simning med fokus på armföring
Eftermiddag – Löpbandsintervaller 4×4 min

Söndag
Morgon – 40x 25m/25m, max/lugnt med insim bestående av ett seriöst medley-försök
Förmiddag – Cykel 90 km i tävlingsfart
Förmiddag – 15 min löpning direkt efter cykelpasset

Måndag
Morgon –  20x 50m/50m, max/lugnt med insim bestående av ett seriöst medley-försök
Förmiddag – Cykling i lätt tempo 1h
Förmiddag – Löpning 22 km varav 4x5km i tävlingsfart

Strategin är enkel. Jag börjar med det tuffaste och avslutar med det ”lättaste”. Många gör tvärtom. Det leder till att de enklare passen sliter ut kroppen innan man nått de tunga passen. Att köra 4min-intervaller utan att kunna leverera är meningslöst. I denna ordning har jag inga problem att utföra samtliga pass även om det kan bli jobbigt mot slutet. Framförallt har jag lätt för att springa även om jag är riktigt sliten. Längre block är tre dagar blir oftast bara för jobbigt om jag tränar med så här hög intensitet.
Anledningen till att jag kör korta och intensiva intervaller idag är att jag inte vill förlora i takhöjd till mitt maximala syreupptag. Samtidigt som jag höjer min specifika kapacitet vill jag inte förlora min grundkapacitet. Det är på min grund som min specifika kapacitet vilar.

Serpentin Mallorca Andreas Lindén Canyon Speedmax

Nästa block blir troligtvis fyra dagar med två inledande simdagar där jag ska försöka liva upp min simning igen. Jag tappade allt när jag inte kunde simma på ett par veckor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.