Jag tycker inte att det är något fel på nyårslöften. Däremot tycker jag att löften kan ges under hela året. Likadant funderar jag över de som är extra snälla över jul, mer kärleksfulla på alla hjärtans dag och som bara är ”i form” i juli. Vad gör ni resten av året?
Just nu är det fullt med folk på gymmet. Det är toppenbra. Men inte för mig. Ett bra gym är ett tomt gym. En bra simhall är en tom simhall. För mig. Jag hoppas varje år att de som tagit sig an en ny livsstil ska orka längre än till februari. Ett fåtal gör det. De flesta gör något helt annat.

Simning Mallorca, Calvia Simhall

 En perfekt simhall = En tom simhall

Problemet för många är att de inte har någon målbild. De sätter ett viktmål eller ett visuellt mål efter jul/nyår. Men i själva verket är det en flykt från det de inte vill vara. Flykten kan fungera som motivation så länge den känns verklig och uppjagande. Men när de inser att ingen jagar dem slutar det springa.

Lösningen är att jaga något. Att istället för att ha ett luddigt mål, med sikte på en idealvikt eller antal magrutor, planera in en utmaning. Om det är tjejloppet i Ulricehamn eller Halv Ironman Las Vegas spelar ingen roll. Det viktiga är att det är stimulerande nog. Känns det ändå svårt kan en parallellt anmäld kompis bidra med mer motivation.

Jag har funderat ut några förändringar till säsongen och grundträningen. Inte för att det är nytt år, utan för att jag precis börjat grundträna.

1, Träningsdagbok
Det första jag förändrat är att jag börjat skriva träningsdagbok. Jag blev allergisk mot det under min tid i diverse team och sällskap. Alla ville ha olika varianter. Jag var ett tag tvingad att skriva tre olika träningsdagböcker. Det enda som analyserades var siffror. Hur mycket tid jag hade tränat var det som togs tillvara på. Det var onödigt och felaktigt. Jag berättade det så ofta jag kunde. Hur många timmar jag tränat säger väldigt lite utöver just hur många timmar jag tränat.
I min nya träningsdagbok analyserar jag puls, kraft, form och kost. Jag letar samband i träning som gjort mig bättre eller som gett mig bra form. Samband som jag kan använda mig av och slutsatser som gör mig bättre.

2, Byggnadsingenjör
Eftersom Spanska byggnader erbjuder samma inomhusklimat som svenska källarutrymmen har jag börjat använda en luftavfuktare 24/7. Jag har fått problem med luftrören igen och kan inte ta sådana här pauser från träningen för att inomhusklimatet är för dåligt. I alla rum i lägenheten finns en termometer och hygrometer för att jag ska kunna ha full koll på luftfuktighet och temperatur. Jag håller även på att täta alla fönster och dörrar. Det går att pressa en pizzakartong genom de värsta springorna idag.

3, Kost
Något annat jag ska göra är att bättre ta vara på möjligheten till bra kost. Istället för att nästan alltid äta havregryn till frukost kommer jag alltid att äta havregryn till frukost. Jag kommer även att dra ner på allt som jag inte behöver äta. Framförallt med miljön i åtanke.

4, Kortare resor
Färre resor och kortare avstånd till bestämda tävlingar. Jag har dragit ner på antalet tävlingar och framförallt på distansen till tävlingarna nästa år. Måltävlingarna blir här på Mallorca och i Barcelona. Alla tävlingar jag kör ska vara riktigt kuperade. Annars är det inte lönt att åka.

5, Effektivisering
Istället för att arrangera 13 veckors träningsläger per år, som tidigare, arrangerar jag och Ida nu 3 veckors träningsläger per år. Vad gäller min egen coaching kommer jag inte heller att ”jaga” klienter som inte svarat på det planerade samtalet om de själva inte efterfrågar ett nytt försök. Detta är två förändringar som kommer att spara mig mycket tid. Tid som jag kan lägga på träning, återhämtning och att höja kvalitén på det arbete jag gör.

Ironman Mallorca 70.3 bike course

Höjdkurva för HIM Mallorca – På gränsen till för platt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.