Förra helgen vann jag min första cykeltävling för året. Igår vann jag min första triathlontävling för året i Triathlon Sprint Port d’Andratx. En ruggigt fin tävling med 270 startande i en av Europas vackraste hamnbyar.

Port d'Andratx Triathlon

Simning

Simningen var nog den bråkigaste tillställning jag upplevt under min relativt korta triathlonkarriär. Vi simmade 2 varv runt en 400m lång triangel med uppspring och ihopp från en meterhög avsats. Varvningen var full av vassa stenar som lämnade några skärsår i fötterna.
Till den första bojen var det cirka 100 meter. Med så många startande blev det riktigt trångt. De 20 första var seedade och fick kliva fram först. Jag och övriga knuffades om resterande platser.

Triathlon Port d'andratx 2014

 

Port d'Andratx Triathlon, Mallorca

 

andreas-simmar2

Efter ett varv låg jag runt 20e plats. Därefter kroknade jag något. Precis som väntat. Jag lägger just nu riktigt mycket fokus på att bli snabbare. Därför blir distanser över 400m något bortprioriterade för tillfället. Jag fick dock kämpa mitt i en grupp med förvirrade simmare som bråkade mer än vad de simmade. Mina glasögon var inte heller att föredra under loppet. Jag hade ett par små brillor från Speedo. De fungerade fint i bassängen men inte alls i öppet vatten bland så många andra simmare. Framöver kommer jag att använda Olander Wide Screen simglasögon. De hade nog kunnat spara mig en halvminut då jag tappade tredjegruppen när jag simmade motsols och inte kunde se bojen framför.

port-andratx3

Jag var 33a upp ur vattnet på tiden 11:57min. Tiden inkluderar dock en del löpning också.

Distans: 800m
Tid: 11:57min
Snitt: 1:30min/100m
Tid efter: 2min
Placering totalt: 33
Placering gren: 33

Växling till cykling, T1

Jag hade en usel växlingsposition då jag varken var seedad eller hade någon spansk licens. Därför tappade jag tid på alla i täten. Normalt växlar jag snabbast. Men idag tappade jag 15s i första växlingen.

Cykling

Efter att ha tappat en hel del på simning/växling hade jag mycket tid att ta igen. Framför mig fanns en ensam ledare följt av en duo och två stora grupper. I och med den korta 3-varvsbanan hade jag bra koll på konkurrenterna hela tiden. Redan efter 4km hade jag kört in 1 minut på ledaren och kört ifatt andragruppen. Jag hade försökt få lite hjälp från andra triathleter. Men de som faktiskt orkade hjälpa till sänkte bara tempot markant. Därefter körde jag mestadels ensam. I och med den kuperade banan var det till slut ingen som kunde hänga med ändå. Den enda jag hade draghjälp av en längre tid var 2an i tävlingen. Cristian Moriana, trevlig kille från Soller som brukar köra en del cykeltävlingar. Han släppte dock i backen efter att ha samarbetat i ett halvt varv.

Andreas Lindén triathlon Port d'andratx 2014

In i växlingsområdet hade jag runt 1,5 min ledning. Ett försprång jag skaffade under det sista varvet på 8km. Cykelbanan skulle vara 7km lång (x3 varv) men jag mätte upp ett varv till 8km. En så mycket för lång cykelsträcka var klart till min fördel.

Min cykel fungerade strålande. Jag kör nu med Zipp 404Sram Red och Quarq Elsa på min Canyon Aeroad CF. Det var ett vinnande koncept. I och med den 11-delade kassetten kunde jag använda stora klingan under hela loppet. Det sparar mig en hel del växlande mellan framklingorna. Tyvärr lossnade min magnet till effektmätaren när jag plockade ut cykeln ur bilen. Därför har jag inga värden från tävlingen. Något som även föraren av ledarmotorcykeln var riktigt besviken över efter tävlingen.

Distans: 24km, 300 höjdmeter
Tid: 36:06min
Snitt: 40km/h
Tid före: ca 1,5 min
Placering totalt: 1
Placering gren: 1

Löpning

Då jag hade ett gott försprång var jag inte särskilt hotad någon gång. Jag visste att jag borde kunna springa på ca 18:30. Om någon skulle kunna plocka in 1:30 på mig hade de fått springa på 17min. Det fanns det ett par duathleter som kunde göra. Men de hade tappat ett ointagligt avstånd.
Jag sprang riktigt dåligt rent tekniskt under de första 3,5km. Sedan släppte allt och jag kunde hålla betydligt bättre tempo igen. Jag kunde flyta fram i steget de sista 1,5km och dra ifrån igen. Visserligen var jag aldrig hotad då heller. Men det var skönt att känna löpsteget komma tillbaka.

Löpning, Triathlon Port d'Andratx 2014, Mallorca

Distans: 5km
Tid: 18:32min
Snitt: 3:42min/km
Tid före: ca 1,5 min
Placering totalt: 1
Placering gren: 9

Sammanfattning

Jag är nöjd med slutresultatet. Däremot är jag inte nöjd med min simning. Troligen skulle jag simma om många i bassäng som simmade ifrån/över mig igår. Jag har för lite vana vid öppet vatten. Men det är något som jag ska ha hunnit ordna till höstens viktiga tävlingar. Först är det fart som gäller.
Min löpning var inte heller särskilt bra. Dock har jag bara sprungit 12km/vecka under de senaste två veckorna. Dessförinnan knappt något alls under flera månader.

Värmen klarade jag galant den här gången genom att hälla kallt vatten över mig varje gång i backen på cyklingen och vid varvning under löpningen. Jag sköljde munnen med sportdryck med extra fruktos två gånger under loppet för att lura den att tro att mer socker var på gång. På så vis kan jag köra lite hårdare lite längre utan att kroppen börjar frukta brist på kolhydrater och utan att magen behöver jobba med att ta upp kolhydrater under en så hård belastning.

andreas-badar

Tävlingsarrangemanget var fantastiskt. Helt bilfria vägar. Simning i hamnen, massor av folk, bra stämning, chokladmunkar efter målgång och riktigt bra priser. Jag vann två hotellnätter för två pers på ett spahotell i Port d’Andratx (värde ca 300€), ett presentkort i en cykelbutik på 40€ och en glasskål som jag inte vet vart jag ska ställa. Det är dags att skaffa en större prishylla.

andreas-prispall2

Efter tävlingen blev jag intervjuad av IB3, en katalansk TV-kanal på Balearerna. De brukar följa de större cykeltävlingarna och triathlontävlingarna på Mallorca. Klippet från triathlontävlingen börjar 2:30 in i klippet. Missa inte bomben, springhoppet och magplasket bakom reporten mellan 2:45 och 2:55 in i klippet.

andreas-intervju

 

 

One Comment

  • Bra slitet!! När du.kommer hem till Sverige kommer du hem till mig så kör vi simläger i grisvågorna, så blir du bättre på OW! Så kan du dra mig på cykeln, som vanligt;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.