För ett år sedan var jag igång relativt bra med träningen. Jag fick inga märkvärdiga resultat på träningspassen men jag fick till kontinuiteten. När jag väl hade kontinuitet gick det snabbt bättre. Jag gjorde mina allra bästa cykelpass någonsin under feb-maj. Du kan kika på dem här nedan. Du kan också följa mig på Strava för att följa min träning.

Kontrollerat uppför Piggen på 38,5min under ett långpass, solo

Jag och Fredrik Bäckson körde partempo uppför i Formentorbackarna

PB och topp 10 i samtliga 4 stigningar på dagens pass med långa övertröskelintervaller

Sista tävlingsspecifika IM-passet som jag avbröt pga fotproblem

Sammanfattningsvis: Jag var på gång, hade grymt kul och kunde knappt bärga mig inför säsongen. Och det såg väldigt bra ut.

canyon-speedmax-andreas-linden-2015-38

Plantar fasciit är en vanligskada bland löpare. De få cyklister jag har hört som fått skadan har fått det av lätta justeringar i kombination med mycket intensiv och utmanande träning. Gemensam nämnare är också att de fall jag hört om har gällt mycket kraftfulla cyklister. Jag är numera en av dem. Även om jag helst inte hade varit det.
portocolom-2016-27
 
 

Det gjorde aldrig särskilt ont i foten. Jag var lite öm i hälen och hade krampat mycket det senaste i fotvalvet. Innan skadan hade jag ingen vidare koll på plantar fasciit. Antagligen för att skadan inte är särskilt vanlig bland cyklister och triathleter. Det finns de som haft det, t.ex. Lisa Nordén 2013-2014. Vad Lisas PF berodde på vet jag inte. Men min var helt säkert en blandning av flera saker:

  • Jag har väldigt lågt fotvalv (plattfot) och har därför enorma problem att hitta bra skor
  • Byte av cykelsulor
  • Byte av pedaler och framflytt av pedalkloss (4mm)
  • Mycket cykelträning med mycket tid över 400w
  • Min lätta distansbelastning var ca 230w (med ca 125bpm)
  • Mer simning med fenor
  • Ouppmärksamhet av de smygande mycket lätta symptomen

Det var först efter tävlingen i Portocolom, ovan, som sjukgymnasten Oscar Vicente sa att det troligtvis var plantar fasciit. Jag trodde inte att det var cyklingen som hade orsakat det utan fortsatte att cykelträna.

 

 

soller-alcudia-sep-36

cala-mesquida-betlem-mallorca
Och simträna.

 

 

 

andratx-2016-4

Jag började simma allt mer i oktober. Då tränade jag mycket med Rickard Carlsson, en duktig triathlet från Växjö som spenderat mycket tid på Mallorca de senaste månaderna. Jag började även simma med Best Swim Centre igen. Något jag började med redan i februari men sedan fick avbryta pga min fotskada.

1082-simning-playadepalma-okt2016-27

Kort och gott har jag missat en hel säsong samt tre hela månader av träning och ungefär tre månader extra som gått till rehab/lätt träning. Det var synd men inte så mycket att göra åt. Den här skadan hade jag kanske fått någon annan gång under min karriär om jag inte hade fått den nu. Däremot är jag säker på att jag inte kommer att få den igen. Skadeprocessen är alldeles för långsam för att jag inte ska märka av det i ett väldigt tidigt skede.

Å andra sidan har jag gjort annat kul. Mitt företag har gått bra. Jag har jobbat mycket mindre, bortsett från de senaste två månaderna, och lyckats stabilisera en riktigt bra grund för 2017.

 

Under maj till september fick jag dock stora bekymmer att träna något överhuvudtaget då foten begränsade mig i samtliga grenar. Jag krampade och fick ont i både simning och cykling. Löpningen vågade jag inte ens prova förrän i september. Det var också då jag vågade simträna lite mer igen. Med väldigt mycket försiktighet.

Under sommaren blev det istället en del annat än bara träning.

.

ida-mallorca-maj-2016-8

andratx-2016-35

Jag började simma allt mer i oktober. Då tränade jag mycket med Rickard Carlsson, en duktig triathlet från Växjö som spenderat mycket tid på Mallorca de senaste månaderna. Jag började även simma med Best Swim Centre igen. Något jag började med redan i februari men sedan fick avbryta pga min fotskada.

1082-simning-playadepalma-okt2016-27

Kort och gott har jag missat en hel säsong samt tre hela månader av träning och ungefär tre månader extra som gått till rehab/lätt träning. Det var synd men inte så mycket att göra åt. Den här skadan hade jag kanske fått någon annan gång under min karriär om jag inte hade fått den nu. Däremot är jag säker på att jag inte kommer att få den igen. Skadeprocessen är alldeles för långsam för att jag inte ska märka av det i ett väldigt tidigt skede.

Å andra sidan har jag gjort annat kul. Mitt företag har gått bra. Jag har jobbat mycket mindre, bortsett från de senaste två månaderna, och lyckats stabilisera en riktigt bra grund för 2017.

 

One Comment

  • Hej. Andreas alltid kul att läsa din blogg. Hoppas att du får till det riktigt bra i år. Läser med intresse om din PF. Jag har det själv sen i somras. Håller på att bli tokig. Simmar och cyklar bara förnärvarande. Blir ej av med det. Provat stötvåg utan superresultat. Är nyfiken hur du jobbar med den optimalt. Vore spännande med dina lärdomar. / Nils

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.