Just nu ligger jag lågt med min träning. Det är precis en vecka sedan jag avslutade min säsong. Därför behöver jag lite mer vila. Det enda jag kör är nu lätta löppass samt lättare styrketräning.

Palma kallas ofta för ”lilla Barcelona”. Utbudet i Palma är detsamma som i Barcelona men i mycket mindre storlek. Jag har nu sett mig om mer i Palma och insett vilket träningsutbud staden verkligen tillhandahåller. Staden är större än Malmö men mindre än Göteborg. Det bor drygt 400 000 pers i kommunen. Under juli/augusti når ”invånarantalet” med turister inräknat över 1 000 000 pers. Då passar jag på att inte vara där.
I Palma finns två olympiska simbassänger utomhus som är öppna året runt, ett dussin 25m bassänger, 2 velodromer (en utomhus, en inomhus), 2 friidrottsarenor och 16 cykelklubbar. Faciliteterna är att räkna med. Dessutom är priset lågt om man skriver in sig som resident. Jag skrev in mig direkt när jag kom hit. Visserligen innebar det övernaturligt mycket pappersarbete men det var värt det. Det enda jag behövde ha med mig som ”bevisade” att jag faktiskt bor här, var en elräkning. Inte en elräkning med mitt namn, utan bara en elräkning.

Det är bilfritt i Gamla Stan av en anledning

 Jag har funderat på var i Palma som förutsättningarna är bäst. Faktum är att innerstaden, Gamla Stan, är ett bra alternativ. Mitt bland de gamla husen finns en simhall med 6st 25m banor. Därifrån ligger de olympiska bassängerna bara 3-4 km bort. Inom samma avstånd finns velodromerna och friidrottsarenorna. De två senare ligger i industriområden. Därför går det inte att bo vägg i vägg med dem. Någon kilometer söder om Casco Antiguo finns havet och strandpromenaden. En annan fördel är lugnet och tystnaden. I större delen av Gamla Stan råder bilförbud. Lägg därtill en sömnig befolkning. Morgonpassen är bilfria och folktomma. När jag och Ida anlände till Mallorca i december förra året bodde vi i Gamla Stan i tre veckor. Under mina morgonpass fick jag känslan av en övergiven stad där befolkningen dött av något osynligt gift. Vid några tillfällen sprang jag genom staden i 45 min utan att se en enda människa.

Palma Arena

Jag kommer lägga en del av min träning på velodrom under våren. Där kommer jag till en början att träna grenspecifik fart och sedan lära mig att hålla det nya tempot. Längre fram har jag dessutom en idé. Med nytänkande och kreativitet kan jag plocka in en kvart på 90 km jämfört mot min nuvarande potentiella tid. För det krävs träning, tester, utveckling, rätt samarbetspartner och sedan en fullträff i första försöket.

Luciafirande vid Placa d’Olivar 2011

Det vore perfekt för mig att äga en lägenhet inne i Gamla Stan för att använda till långa träningsperioder på ön. En lägenhet på 50-60 kvadrat kostar ca 1,2 milj kr. Då krävs oftast en renovering för att få den standarden jag som människa och idrottare kräver/behöver. Det är bara att börja spara. Dessvärre finns det inga pengar över att spara. Inte just nu i alla fall.

Vart kommande tränings/tävlingsperioder äger rum återstår att se. Mallorca är enkelt. Både jag och Ida vet hur allt fungerar och har kontakter/partners på ön. Jag måste avdramatisera min äventyrskänsla om jag ska bli så bra i triathlon som jag vill. Därför ska jag försöka göra ett rationellt val när den tiden kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.