I lördags tog jag min första seger för året i Borås Triathlon. Jag trodde att jag skulle kunna ta det ganska lugnt under den avslutande löpningen efter att ha avgjort loppet på cykeln. Men så blev det inte.

För det första var det förbannat kallt i vattnet. Kvällen innan var vattentemperaturen i Öresjö 10 grader. Vattnet i Viskan kommer ifrån Öresjö som ligger 4km längre upp i ån. Det vill till redigt mycket fredagskvällskiss i ån för att temperaturen ens skulle upp till 12 grader.
Jag är bra i värme. Gärna hetta. Trots att det är över 30 grader kan jag prestera lika bra som i 20 grader. Men när det är så kallt är jag betydligt sämre. Det handlar dels om att jag är van vid värme. Och att jag har 6% kroppsfett.

Borås Triathlon, simning Andreas Lindén

Jag valde att inte simma in av rädsla för att bli så nedkyld att jag inte skulle klara resten av tävlingen och för att bli sjuk senare. De första 200m lyckades jag inte vika ner ansiktet i vattnet utan simmade polosim/hundsim. Där tappade jag betydligt mer tid än tänkt. Uppe ur vattnet hörde jag någon säga att jag förlorade loppet i vattnet.

Borås Triathlon cykling Andreas Lindén Canyon Speedmax CF

Jag var dock ganska lugn i vattnet. De längst fram fick inte så mycket lucka. En minut hade de upp ur vattnet. Troligtvis hade de ytterligare lite mer efter min växling.
På cykeln kom jag ikapp många väldigt snabbt. Jag skällde ut de som draftade samtidigt som jag tog in på täten. Som också draftade. Jag skällde ut dem också. Sedan cyklade jag ifrån dem.

Totalt snittade jag 44km/h på cykeln. Det var okej men inte särskilt bra. Jag borde kunna göra 46km/h på den banan.

Om jag förlorade loppet i vattnet så vann jag det på cykeln.

Borås Triathlon Löpning

Borås Triathlon löpning, Andreas

Jag hade inte särskilt bråttom på löpningen då jag visste att det fanns mer fart i benen om det skulle krisa under de avslutande 4,2km. Vilket det också gjorde. Jag mötte de andra vid vändpunkten och noterade att de tagit in. Därför sprang jag på ordentligt de sista 1500m efter Stadsparken.

Borås Triathlon löpning Andreas Lindén

Borås Triathlon, Andreas Lindén

Min ökning på slutet räckte för att dra ifrån de övriga ordentligt så att jag säkrade min seger.

Borås Triathlon Andreas Lindén Jonas Colting

Jag är riktigt glad för en bra tävling. Kul att vinna på hemmaplan framför familj, vänner och sponsorer. Det var en viktig seger för mig. Borås Triathlon är absolut inte säsongens huvudmål utan infaller mer som ett träningspass mellan träningspassen.

Det är dock trist att så många ska drafta bara för att de har chansen. Drafting är inte tillåtet under Borås Triathlon. Om du draftar så fuskar du. Du skulle precis lika gärna kunna ta en genväg. Du gör tävlingen orättvis för dig själv och dina konkurrenter. Du sviker arrangörerna och alla frivilliga funktionärer som litar på att din moral räcker för att hålla 10m lucka till framförvarande.

Lyckligtvis vann jag även fast så många draftade. Skönt för dem. Det enda som är mer pinsamt än att fuska och förlora är att fuska och vinna.

andreas-linden-port-de-soller-cycling-83

Visst ja! Jag slog mitt pers på 20min på tisdagen igen. Söndagens test kändes bra men var inte riktigt så bra som det borde varit. Istället åkte jag till Sa Calobra och tryckte 417w i 20min. Nästa mål är 425w i 20min.

 

 

2 Comments

  • Grattis till segern! Djävulskt irriterande med alla som draftar. De tävlingar jag har varit på har jag inte upplevt detta faktiskt.

    • Tack! Ju fler triathleter desto mer drafting brukar det bli. Oftast är det dock en eller flera ”kontrollanter” under en tävling. Därför håller sig många från att fuska. Jag tycker att det borde räcka med moral.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.